Gietvloer plaatsen: info & prijzen

Gietvloeren zijn de laatste tijd zeer populair. Ze bieden dan ook een heleboel voordelen, zoals de snelle plaatsing en het voordelige prijskaartje. Op deze pagina lees je meer over de opbouw en prijzen van een gietvloer. Ook ontdek je de verschillende types gietvloeren en hun belangrijkste voor- en nadelen.

Opbouw van een gietvloer

Een gietvloer is, zoals de naam al doet vermoeden, een vloer die gegoten wordt. Ze is opgebouwd uit verschillende laagjes die in totaal ongeveer 3 millimeter dik zijn. In tegenstelling tot gegoten betonvloeren zijn deze vloeren dus erg dun, wat handig is wanneer de opbouwhoogte in huis beperkt is. Gietvloeren vlakken zichzelf volledig uit en hoeven dus niet gladgestreken te worden met een machine.

Eerst wordt een soort van primer gegoten om de hechting tussen de ondervloer en volgende laag te garanderen. De volgende laag zorgt er dan voor dat de vloer mooi vlak en luchtdicht wordt. Vervolgens wordt de gekleurde laag aangebracht, waarboven nog een laatste definitieve (gekleurde) laag komt. Uiteraard kan je ook gewoon de neutrale standaardkleur kiezen. De exacte opbouw kan ook verschillen per type gietvloer.

gietvloer voorbeeld

 

Voor- en nadelen van gietvloeren

+ Gietvloeren zijn erg duurzaam: ze kunnen tot wel vijftig jaar meegaan.

+ Deze vloer heeft een prachtige egale en strakke uitstraling zonder naden.

+ De plaatsing van een gietvloer verloopt vrij snel en vlot vergeleken met andere types vloerbekleding.

+ Gietvloeren vragen weinig onderhoud.

+ De afwerkingsmogelijkheden zijn bijzonder groot. Zo kan je kiezen uit een breed kleurengamma. Qua structuur is bijvoorbeeld een robuuste look of betonlook mogelijk.

+ Een gietvloer kan perfect over een bestaande vloer worden gegoten. Ook de combinatie met vloerverwarming is een optie.

+ De meeste gietvloeren zijn waterdicht, wat ze goed geschikt maakt voor vochtige ruimtes.

Qua stevigheid doen gietvloeren het relatief goed, maar niet zo goed als tegelvloeren. Ze zijn immers gevoelig voor scheuren en krassen (vooral epoxy gietvloeren).

Epoxy gietvloeren zijn eveneens vatbaar voor verkleuring. Kies je voor een lichte kleur, dan is het af te raden met schoenen over de vloer te lopen.

 

 

Welke soorten gietvloeren bestaan er?

We kunnen een drietal soorten gietvloeren onderscheiden. Polyurethaan (PU) en epoxy gietvloeren zijn allebei kunstharsvloeren. Epoxy gietvloeren worden vaak toegepast in openbare en industriƫle omgevingen, terwijl PU populairder is in particuliere woningen.

Daarnaast zijn er ook cementgebonden gietvloeren. Strikt gezien zijn dit eigenlijk geen gietvloeren, omdat ze niet zelfnivellerend zijn. Toch worden ze doorgaans tot de verzameling gietvloeren gerekend. Cementgebonden gietvloeren hebben een look die erg op beton lijkt, maar zijn dus een pak dunner.

 

 

Hoeveel betalen voor een gietvloer?

De prijs van een gietvloer hangt van een aantal factoren af. Denk maar aan de oppervlakte van de vloer, het type gietvloer dat je kiest en de moeilijkheidsgraad van het project. Over het algemeen mag je weliswaar uitgaan van een prijs tussen de 75 en 120 euro per vierkante meter, inclusief BTW.