Besparen op verwarming

Zo bespaar je maximaal op je verwarming

Goed gebruik maken van de installatie en efficiënter verwarmen, kost maar weinig moeite! Het verlaagt niet alleen je energierekening, het is ook goed voor de veiligheid in huis! Alles begint dus bij het kiezen van de juiste cv-ketel. Het rendement is afgelopen tien jaar aanzienlijk verbeterd. Vervang verwarmingsinstallaties die ouder dan twintig jaar zijn. Kies voor een ketel met een hoog rendement of voor een condensatieketel. Zorg ervoor dat deze over de juiste label beschikt. Er zijn fikse premies voorzien voor condensatieketels.

 

condensatieketel1. Kies de juiste verwarming en instellingen

Oude verwarmingsinstallatie vervangen
Een oude stookinstallatie geeft veel minder rendement dan de moderne. Een vervanging door een hoog rendement-ketel of houtpallets of stookketels op hout geeft je al snel een verhoging van het rendement met 20 à 25 %. Voor de plaatsing van dergelijke systemen kan je genieten van belastingsvermindering. De prijs van een condensatieketel is bovendien erg goedkoop.

 

 

Thermostaatkranen plaatsen
Je kan zorgen dat je in iedere kamer de temperatuur afzonderlijk kan regelen en de temperatuur behouden blijft dankzij de thermostatische kranen. De temperatuur blijft in de woonkamer een hele dag gelijk, terwijl je in de badkamer kan zorgen dat het ’s morgens warmer is dan de rest van de dag. Plaatsen waar je bijna niet gaat, kan je de radiator op vriesstand zetten dankzij de thermostatische kranen.

 

verwarming

De thermostaat juist instellen
Je kan heel wat euro’s besparen met een thermostaat met instelbare timer. Een goed programmeerbare kamerthermostaat geeft je bovendien een ongelooflijk comfort. Met deze thermostaat kan je de temperatuur van de thermostaat perfect regelen naar je wensen. Je kan dankzij de thermostaat de verwarming laten aanslaan een half uurtje voor je thuis komt of opstaat en je kan bijvoorbeeld de temperatuur instellen tussen de 15-16° gedurende de nacht of bij afwezigheid. Als je thuis bent kan je een temperatuur van je verwarmingsketel kopen  op 20° instellen. Vermijd het te hoog verwarmen van een kamer, het is ongezond en het kost veel geld! Met de verwarming één graadje minder te zetten, brengt je direct een serieuze besparing op. Een half uurtje voor je naar bed gaat kan je de verwarming ’s avonds reeds op nachtstand zetten. Op jaarbasis leveren deze maatregelen al vlug een besparing van 20 % op.

 

Het plaatsen van een buitenvoeler
Bij het plaatsen van een buitenvoeler zorgt ervoor dat de verwarmingsketel automatisch de temperatuur aanpast aan de weersomstandigheden. Zeker bij lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming is een buitenvoeler een must.

 

Het onderhouden van de verwarmingsketel
Je verwarmingsketel moet regelmatig onderhouden worden. Wanneer je verwarmt met aardgas dan is best dat je dit doet om de 2 jaar. Als je verwarmt op stookolie, dan moet je deze jaarlijks onderhouden. Bij een installatie op mazout moet ook de ketel op regelmatige basis gecontroleerd worden. Wil je overschakelen naar een andere brandstof, dan zal de mazouttank buiten werking moeten gesteld worden. Dit kan door te neutraliseren of door de tank te verwijderen.

 

Energiebewust verwarmen

Steeds valer kiezen mensen voor milieuvriendelijkere energiebronnen. Zeker in tijden van globale opwarmen is het interessant om hierover na te denken. Enkele interessante sites:

samengaanwegroener.be
energids.be